时间:2017年3月2日总分:40分
来源:山西省忻州市第一中学2015-2016学年高二上学期期末
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Gifts.com provides more than just ideas. Sure, our unique and unforgettable gift suggestions are a big part of why people love us, but we also offer endless ideas and tools to make every day a reason to celebrate. Here are our Great Christmas Gift Ideas: Christmas Gifts for Parents
You love your parents like no one else, and you want to give them something special for Christmas. But what would make their holiday bright?Finding them the perfect Christmas gift will be easy this year, with all our top picks in one place. Christmas Gifts for parents Under $45. Holiday Gift Baskets
The gift basket is a great way to give a gift to a group. Our gift basket ideas come from all the top stores online, so you can easily find everything from fruit gift baskets to wine gift baskets in one place. Gift Baskets Under $50. Ideas for Teens
Trying to find the right gift for a teen? Teens can be a challenge. What do they want? What could they use? They are all unique, but we think we’ve got something for them, even though they are a special group that are hard to deal with. Top Picks for Teens Under $20. The secret Santa Exchange
The secret Santa is a great way to exchange gifts in the office, when it’s often
impossible to give everyone a present. We’ve got an office guide right here to help you find proper gifts for the workplace. And then there’s always the gift basket, with things that are sure to please everyone in the office. Business Gifts Under $25. 21. What makes Gifts.com popular?
A. It gives people a good reason to celebrate B. Its endless new gifts.
C. It is organized according to personal taste. D. Its special gift ideas.
.
22. What’s special about this year’s “Christmas Gifts for Parents”? A. They are much cheaper.
B. They make a holiday brighter. C. They list popular gifts in one place. D. They include top choices from parents.
23. Both “Holiday Gift Baskets” and “The Secret Santa Exchange”_______. A. provide gift baskets
B. sell gifts from top stores online
C. have a guide to help people choose gifts D. are designed for people working in offices
24. You may find it most difficult to choose a gift for _______. A. a parent C. a group
B. a teenager
D. a businessman
B
Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen table, reading his book. His grandson admired him, trying to copy him in every way he could.
One day the grandson asked, “Grandpa, I try to read the book just like you, but I don’t understand it, and I forget what I understand as soon as I close the book. What good does reading the book do?”
The old man quietly turning from putting coal in the stove and replied, “Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of water.”
The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back to the house. The grandpa laughed and said, “You’ll have to move a little faster next time.”
This time the boy ran faster, but again the basket was empty before he returned. Out of breath, he told his grandpa that it was impossible to carry water in a basket, so he went to get a bucket instead.
The grandpa said, “I don’t want a bucket of water; I want a basket of water. You’re just not trying hard enough.”
The boy again dipped the basket into the river and ran hard, but when he reached his grandpa the basket was empty again. Out of breath, he said, “Grandpa, it’s useless!”
“So, you think it is useless? the grandpa said, “Look at the basket.”
The boy looked at the basket and for the first time he realized that the basket was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was now clean.
“Grandson, that’s what happens when you read the book. You might not understand or remember everything, but when you read it, you’ll be changed, inside and out.” 25. What puzzled the grandson most was ________.
A. why he forgot what he read soon B. whether it was useful to read books C. what kind of book he could understand D. how he could read books like his grandpa
26. Why did Grandpa ask his grandson to fetch a basket of water?
A. To train him to run faster.
B. To clean the dirty basket in the river. C. To punish him for not reading carefully. D. To get him to realize the use of reading books. 27. What lesson can we learn from the story?
A. The old are always wiser than the young.
B. It is foolish to carry water with a basket. C. Reading books can change a person gradually. D. You can’t expect to remember whatever you read.
C
People aren't walking any more—if they can figure out a way to avoid it.
I felt superior about this matter until the other day I took my car to mail a small parcel. The journey is a matter of 281 steps. But I used the car. And I wasn't in any hurry, either. I had merely become one more victim of a national sickness: motorosis.
It is an illness to which I had thought myself immune(免疫的), for I was born in the tradition of going to places on my own two legs. At that time, we regarded 25 miles as good day's walk and the ability to cover such a distance in ten hours as a sign of strength and skill. A wellknown British physician, Sir Adolphe Abrhams, pointed out recently that hearts and bodies need proper exercise. A person who avoids exercise is more likely to have illnesses than one who exercises regularly and walking is an ideal form of exercise---the most familiar and natural of all.
It was Henry Thoreau who showed mankind the richness of going on foot. The man walking can learn the trees, flowers, insects, birds and animals, the significance of seasons, the very feel of himself as a living creature in a living world. He can’t learn in a car.
The car is a convenient means of transport, but we have made it our way of life. Many people don't dare to approach Nature any more. To them the world they were born to enjoy is all threat; to them security is a steel river thundering on a concrete road. And much of their thinking takes place while waiting for the traffic light to turn green.
I say that the green of forests is the mind's best light. And none but the man on foot can evaluate what is basic and everlasting. 28. What is the national sickness?
A. Walking too much. B. Travelling too much. C. Driving cars too much.
D. Climbing stairs too much.
29. What was life like when the author was young?
A. People usually went around on foot. B. People often walked 25 miles a day. C. People used to walk ten hours every day. D. People considered a tenhour walk as a hardship. 30. What is compared to “a steel river” in Paragraph 6?
A. A queue of cars. B. A ray of traffic light.
C. A flash of lightning. D. A stream of people.
31. What is the author's intention of writing this passage?
A. To tell people to reflect more on life. B. To encourage people to return to walking. C. To advise people to do outdoor activities.
D. To recommend people to give up driving.
D
Thomas, the pioneering White House reporter known for putting presidents on the hot seat, died at 92.
To those who regularly watch presidential press conferences, Helen Thomas is a familiar figure. Usually dressed in red and always seated in the front row, she is always the first or second reporter the president calls upon. It is an honour she has earned. Besides, it affords her the perfect opportunity to do what she does best—challenge the president and other public officials to tell the plain truth. She said, “ We reporters’ priority(首要事情) is the people’s right to know---without fear or favor. We are the people’s servants.”
Helen Thomas was born in Kentucky in 1920. All the nine Thomas' children were brought up to value education, and all were expected to make something of themselves
through working hard. She decided to become a reporter while in high school. After receiving her bachelor's degree in 1942, Thomas headed for Washington D.C, looking for a newspaper job. Soon, she landed one at Washington Daily News. Her duty included fetching coffee and doughnuts for the paper's reporters and editors. This young woman found the atmosphere exciting, believing she had made the right career choice.
Her big break came when she was sent to Florida to report on the vacation of President John F.Kennedy and his family. Once President Kennedy took office, Thomas changed her focus from the president's family to his policies. She began attending the daily press briefings at the White House as well as presidential press conferences. Thomas has covered every president since Kennedy. Over the years, Thomas found her job “thrilling and inspiring”, but never boring. And she took seriously her duty to “keep an eye on the president” and keep American people informed.
32.What can we learn about Helen Thomas from the passage? A.Her career took off after covering President Kennedy. B.Her first job was to deliver doughnuts to a news agency. C.She was born into a large family in Kentucky in 1942. D.She decided to be a reporter while in college.
33.Paragraph 3 is written to show Helen Thomas________. A.is a good decision maker for her career B.appreciates education and hard work C.wants to be famous by writing reports D.has great support from her family
34.What does Helen Thomas think of her work? A.Unbearable. C.Challenging.
B.Exciting. D.Unforgettable.
35.What can be the best title for the passage? A.A reporter for Washington Daily News B.A reporter challenging President Kennedy
C.A reporter from an ordinary family D.A reporter sticking to the facts
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Reducing the amount of sleep affects students’ performance at school. An American study asked schoolteachers to look at the effects of sleep restriction() on children between six and twelve years of age. The teachers found that children who stayed up late had trouble thinking clearly and had more learning problems.
36 Doctor Fallone now works at the Forest Institute of Professional Psychology in Springfield, Missouri. He presented the results last month at a science reporter conference in Washington, D. C. The Publication Sleep also reported the findings.
The teachers were asked to complete weekly performance reports on seventy-four schoolchildren. The study lasted three weeks. During that period, Doctor Fallone and his team controlled the amount of sleep the children received.
37 During another week, every child was kept awake later than normal. Each night, the youngest boys and girls had less than eight hours of sleep. The older ones were limited to six and a half hours. During the final week of the study, each child received no less than ten hours of sleep a night.
The teachers were not told about how much sleep the students received. The study found that students who received eight hours or less had the most difficulty remembering old information. 38
The study did not find that sleep restriction caused hyperactivity(极度活跃) in the children. 39 Doctor Fallone said that the results provided experts and parents with a clear message: 40
A. The sleeping time that the students have can be changed easily.
B. They also had trouble learning new information, completing difficult workand following directions.
C. During one week, the children went to bed and awoke at their usual time. D. The teacher should restrict the amount of sleep of the students.
E. Gahan Fallone did the study at the Brown Medical School and Bradley Hospital in the state of Rhode Island.
F. The teachers reported that students were, in fact, a little less active at school when they got less sleep.
G. When a child has learning problems, the issue of sleep must be considered among
the possible causes.
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 【解析】
试题分析:本文是应用文。文章是一则购物广告,关于节假日活动。
21.D细节理解题。根据第一段中的our unique and unforgettable gift suggestions are a big part of whypeople love us可知,这个网站受到人们喜爱的主要原因是其独特的礼物点子。故选D。 22.C细节理解题。根据Christmas Gifts for Parents部分的Finding them the perfect Christmas gift will be easy this year, withall our top picks in one place可知,今年网站将一些受欢迎的送给父母的圣诞礼物都放到了一起便于人们选择。故选C。
23.A细节理解题。根据Holiday Gift Baskets小标题的名称以及该部分的介绍可知,在这个礼品
区有很多礼品篮;根据The Secret Santa Exchange部分的there's always the gift basket可知,这个礼品区也有礼品篮。由此可知A项正确。故选A。
24.B推理判断题。根据Ideas for Teens部分的Teens can be a challenge和even though they're a special group that are hard to deal with可知,给青少年选择合适的礼物最为困难。而其他三个部分的Findingthem the perfect Christmas gift will be easy,you can easily find everything以及are sure to please everyone in the office措辞都表示这三个部分的礼品选择很简单。故选B。 考点:考查广告类阅读 【解析】
试题分析:本文是记叙文,讲述的是一个小男孩模仿他爷爷读书,可是每次合上课本后都不知道读了些什么,于是他就去问他爷爷,读书有什么好处?他爷爷让他带着装煤的篮子去打水,可是每次无论他跑多快,到家篮子里都没有了水,于是他对他爷爷说用竹篮打水是没有用的,他爷爷让他看看篮子,这才发现篮子比以前干净了。到了最后他爷爷告诉他:读书的时候你可能没有理解或记住内容,但是读书能够从外到内改变你。
25.B从第二段小男孩给爷爷所说的What good does reading the book do?读书到底能给带来什么好处?故选B。
26.D从最后一段“Grandson, that’s what happens when you read the book. You might not understand or remember everything, but when you read it, you’ll be changed, inside and out.”竹篮打水就像读书一样,当读的时候可能记不住里面的内容,但是他从内到外一直都在改变着你,得知他爷爷让他打水是想让他意识到读书的好处。故选D。
27.C从最后一段最后一句when you read it, you’ll be changed, inside and out.当读书的时候你从内到外都在变化,故选C。 【名师点睛】
抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心
要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。比如第27小题,从最后一段最后一句when you read it, you’ll be changed, inside and out.当读书的时候你从内到外都在变化,故选C。
考点:考查人生哲理类阅读 【解析】
试题分析:作者在本文中说明现在很多人都患上了一种国家病:开车太多,很少步行。作者回忆了以前人们经常步行的情况,也说明了步行的很多好处。可知本文的未了鼓励人们重新用双脚走路,少开车。
28.C推理题。根据文章第二段I took my car to mail a small parcel. The journey is a matter of 281 steps. But I used the car. And I wasn’t in any hurry, either, I had merely become one more victim of a national sickness: motorosis.可知有一次只要走281步的路程,我却开着汽车。说明我患了一种national sickness: motorosis。也就是开车太多。故C正确。
29.A推理题。根据文章第三段2,3行At that time, we regarded 25 miles as good day’s walk and the ability to cover such a distance in ten hours as sign of strength and skill. It did not occur to us that walking was a hardship.可知之前我们认为一天走25英里是很好的,我从来都没有想过步行会成为一种困难。说明在作者年轻的时候,人们经常步行。故A正确。
30.A推理题。根据本句to them the world they were born to enjoy is all threat. To them security is a steel river thundering on a concrete road.对他们来说他们生来的世界都是威胁,对他们来说,安全就是混凝土路上的汽车。本题的关键是on a concrete road可知路上的是车流。故A正确。 31.B推理题。作者在本文中说明现在很多人都患上了一种国家病:开车太多,很少步行。作者回忆了以前人们经常步行的情况,也说明了步行的很多好处。可知本文的未了鼓励人们重新用双脚走路,少开车。故D正确。 【长难句解析】
It is an illness to which I had thought myself immune(免疫的), for I was bornd in the tradition of going to places on my own two legs.
这是一个我认为我能够免疫的疾病,因为我出生在一个靠两条腿走路的传统社会里。
分析:本句中有一个定语从句to which I had thought myself immune修饰先行词an illness;后面的连词for引导的状语从句表示补充说明具体的原因。 考点:考查文化教育类阅读 【答案】 32.A
33.B 34.B 35.D 【解析】
试题分析:本文介绍了美国著名记者海伦.托马斯。自小她的父母对于孩子们都有着很高的期望,希望他们会有所作为。而她自己也非常勤奋,立志想当记者。毕业后她找了一份在报社的工作,从最底层的工作做起,经过她的不懈努力,成了美国白宫记者团资深成员。
32.A细节理解题。根据文章末段 Her big break came when she was sent to Florida to report on the vacation of President-elect John F.Kennedy and his family.可知她事业的转机是在肯尼迪总统时期,故A选项正确。
33.B推理判断题。文章第三段讲述了Helen Thomas所受的教育以及她想当记者的志向,和工作中的勤奋努力,由此判断B选项正确。
34.B细节理解题。根据文章末段Over the years, Thomas found her job \"thrilling and inspiring,\" but never boring.可知B选项正确。
35.D主旨大意题。本文介绍了美国著名记者海伦.托马斯。她高中时候就立志成为一名记者,后来因为她尖锐的问题,而让多位美国总统吃足苦头,根据文章介绍可知A选项内容更能体现她的特点,选A。 【名师点睛】
推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含有infer, suggest, imply, conclude indicate等标志性词语。这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。比如第33小题,推理判断题。文章第三段讲述了Helen Thomas所受的教育以及她想当记者的志向,和工作中的勤奋努力,由此判断B选项正确。考点:考查人物传记类阅读 第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分) 【解析】
试题分析:研究表明减少学生睡眠时间会影响他们在学校的表现。
36.E根据下文都是在介绍Fallone医生现在的工作,得知前一句应该是在讲Fallone医生以前的研究,因此选 E。
37.C根据下一句“在另外的一周时间里”,得知前面在说“在一周期间孩子们的情况”,选C。 38.B前面说孩子们睡眠不足影响记忆旧知识,接下来应该说“记忆新知识方面等也有困难”,选B。 39.F在睡眠的研究下,老师们说睡眠少导致孩子们在学校不活跃,选F。
40.G最后Fallone医生指出研究表明睡眠问题是导致孩子们出现学习问题的原因之一,选G。 考点:科普类文章
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- axer.cn 版权所有 湘ICP备2023022495号-12
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务